Nyt kun paino rinnalta on laskenut ja saapunut huojennus ettei kukaan johdata ristille paljastuessaan ihmiseksi, voin suositella vaikka elokuvia.
The BFG (Suomeksi Iso kiltti jätti) vuodelta 1989 löytyy kokonaisuudessaan tubesta hyvällä laadulla. Roald Dahlin lastenkirjaan perustuva kokopitkä animaatioelokuva sai Dahlilta itseltään seisovat aploodit. Meillä oli tämä lapsena kasetilla ja katsoin sen yhä uudestaan. Tunnelma oli vieras ja synkkä jopa pelottava, jokin siinä viehätti minua valtavasti. Elokuva unohtui pitkäksi ajaksi alitajuntaan enkä osannut edes nimetä sitä. Muistin vain erikoisen tunnelman ja etten ollut nähnyt mitään vastaavaa. Myöhempi mainstream filmatisointi palautti sen mieleeni ja löysin artikkelin aiemmasta animaatiosta. Nyt eilen älysin hakea sitä ja katsoin sen uudestaan. Se oli varsinainen nostalgiatrippi, muistin jokaisen kohtauksen ja koin sen pelottavampana kuin muistinkaan. Elokuva on itse asiassa hyvin jännä jopa raaka ja äärimmäisen hauska samaan aikaan. Hyvin uniikki. Se nousi suosikkianimaatioideni joukkoon jo ihan siitä syystä. (Linkki)
Les Douze travaux d’Astérix (Suomeksi Asterix valloittaa Rooman) animaatioleffa vuodelta 1976 löytyy myös kokonaan tubesta alkuperäiskielellä Ranskaksi sekä Englanniksi. Tämäkin löytyi meiltä kasetilta kuten kaikki muutkin Asterix-animaatiot. Mikäli ikinä on tilaisuus katsoa elokuva Ranskaksi teksteillä, suosittelen sitä käännöksen sijaan. Animoinnin nyanssit ja ääninäyttely tukee toisiaan niin uskomattoman hyvin että sen hienovarainen komedia iskee moninkertaisesti paremmin. Sarjakuvan muunnos liikkuvaksi kuvaksi on taidokas ja käsikirjoitus niin nokkela ettei voisi uskoa elokuvan olevan pian puoli vuosisataa vanha. Asterixin toinen luoja ja kuvittaja Albert Uderzo kuoli aiemmin tällä viikolla 92-vuotiaana sydänkohtaukseen. Sarjakuvan merkitys ranskalaisille ei välttämättä avaudu muille ja etenkin Asterixin seikkailut ovat suuressa roolissa pitänyt muinaisen Gallian tuoreessa muistissa. Alesian piiritys on merkittävä sotahistorian malliesimerkki ja pidetään yhtenä Caesarin suurimpana saavutuksena jossa Gallian sota kääntyi lopulta Rooman voitoksi. Asterixin kylä on viimeinen gallialainen rintama joka pistää roomalaisille vastaan. Jokaisen kyläläisen nimi päättyy tavuun -ix joka juontaa kuninkaan ja heimopäällikön Vercingétorix nimestä joka tarkoittaa 'soturien kunigasta' jota nykyään pidetään lähes myyttisenä sankarina. (Linkki)
The Bugs Bunny/Road Runner Movie (Suomeksi Väiski on aina Väiski) vuodelta 1979 on kompilaatio klassisia Looney Tunes sketsejä jotka on kehystetty Väiskin itsensä juontamana. Se lisättiin hiljattain Netflixiin josta sen katsoin. Tämäkin aikoinaan omistettiin kasettina ja katsoin sen suomenkielellä käännettynä. Muistan vieläkin kuinka alussa mainostettiin, että jokainen ostettu kasetti lahjoittaa purkin bonaa Viron lapsille. Oma nostalgia määrittää sen haluaako elokuvan katsoa Suomeksi vai Englanniksi, mielestäni käännös Suomeksi on erinomainen vaikka katsonkin sen ennemmin alkuperäiskielellä. Vetoavaa animaation, slapstick komedian ja hahmojen lisäksi on 70-lukulainen retrofuturistinen estetiikka etenkin avaruusteemaisissa jaksoissa. Looney Tunes on ihastuttavan sadistista viihdettä kaikenikäisille ja suosittelen tarttumaan siihen tänäkin päivänä.
Gulliver's travels (Suomeksi Gulliverin matkat) vuodelta 1939 on Fleischer studion julkaisema animaatioelokuva joka perustuu samannimiseen kirjaan 1700-luvulta. Se löytyy myös kokonaan youtubesta ollen public domainia. Käyn vieläkin läpi lapsuuteni elokuvahyllyä ja olen nähnyt tämänkin lukemattomia kertoja. Gulliverin matkat oli toinen amerikkalaisen studion julkaisema kokopitkä animaatioelokuva 'Lumikki ja seitsemän kääpiötä' jälkeen joka sai ensi-iltansa kaksi vuotta aiemmin -37, mutta on jäänyt huomattavasti vähemmälle huomiolle tästä huolimatta. Kyseessä on viehättävä technicolor satu 30-luvun lopulta joka tunnelmaltaan ja tyyliltään näyttää aikansa tuotokselta ollen samalla taattua Fleischer laatua. (Linkki)
The secret of NIMH (Suomeksi NIMH - rouva Brisby ja hänen salainen maailmansa) vuodelta 1982 joka perustuu lasten fantasiaromaaniin 'Hiirirouva ja ruusupensaan viisaat' (1971) on Don Bluthin esikoisohjaus sen jälkeen kun jätti uransa Disneyn animaattorina. Nopealla haulla se näkyy olevan vuokrattavissa Amazonilla, mutta saattaa löytyä myös kirjastosta lainattavaksi. Elokuvan tyylilaji on 'dark fantasy' ja tiivistää hyvin Bluthin filosofian tarinankerronnassa, että lapset kestävät hyvin synkkiäkin teemoja kunhan tarinassa on onnellinen loppu. Kyseessä on briljantti vaikuttava teos jokaisella osa-alueella joka ei aliarvioi yleisöään ja sukeltaa ennakkoluulottomasti hyvin syviin teemoihin mestarillisella animaatiolla. En voi suositella tätä tarpeeksi. Tämäkin oli kasettina ja katselin sitä mesmeroituneena päättäen että minustakin tulee aikuisena animaattori, joka olikin pitkään unelma-ammattini kun sitä kysyttiin. Mestariteos.
Kiitos suosituksista.
VastaaPoistaAnnanpa itsekin muutaman animaatioelokuvasuosituksen:
Technotise: Edit & I: https://www.imdb.com/title/tt1372301/?ref_=nv_sr_srsg_1
Kyberpunk-animaatiota Serbiasta. Käsittelee tyypillisiä kyberpunk-teemoja, kuten ihmisen ja koneen, luonnollisen ja luodun, suhdetta.
Cool World: https://www.imdb.com/title/tt0104009/
Filmattua ja animoitua Who Framed Roger Rabbitin tapaan yhdistelevä kertomus maailmojen kohtaamisesta. Sinänsä samaa mieltä IMDB-arvostelun kanssa, että vähän keskeneräisen tuntuinen ideatasolla, mutta kuitenkin ihan katsomisen arvoinen.
Hei kivaa kommentti! Tää jotenki tosi kälysesti ilmoittaa niiden tullessa joten vähän jälkijunassa aina vastailen. Kiitos suosituksista, toi ensimmäinen on mulle uusi ja tutustun oitis. Cool World on tuttu kun joskus vuokrasin sen filmtownista kasetilla. Se on oikeastikin jäänyt kesken mitä oon lueskellu. Joko into tai rahat loppu mikä on Bakshin leffoissa se keissi, siitä syystä aikoinaan animoitu LoTR-leffa jäi siihen yhteen osaan. Ihan katsomisen arvoinen joo vaikkei se kauheen hyvä olekaan. Silti täys digailun arvoisia juttuja.
Poista